Lehet-e szüneteltetni egy céget?

2020-06-20 09:00

A mostani koronavírus járvány miatt sok ember teszi fel a kérdést, hogy egyéni vállalkozókhoz hasonlóan, lehet-e egy céget (Kft.-t, Bt.-t, Kkt.-t) szüneteltetni? Az egyszavas válasz: nem!

De, igazából nem is a szüneteltetés a lényeg, hanem az adófizetés! Tehát, ha úgy tesszük fel a kérdést, lehet-e minimális adófizetés mellett „altatni” egy céget, akkor erre a válasz: igen!

Először tisztázzuk, hogy egy gazdasági társaság a jogszabályok alapján nem szüneteltethet, mint egy egyéni vállalkozó, legalább a nullás bevallásokat be kell adnia! Tehát az ügyvezetőnek van „munkája”!

Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban lehet ellátni. A társasági szerződésben szerepel, hogy a kettő közül melyik formában látja el ezt az ügyvezető. Azonban adófizetés szempontjából három lehetőség merül fel:

  1. Ha az ügyvezetést megbízási jogviszonyban végzi és a cégnél nem főállású társas vállalkozó (pl. főállású társas vállalkozó más cégnél, van heti 36 órás munkaviszonya, főfoglalkozású egyéni vállalkozó vagy nyugdíjas, …), akkor lehet nulla forintért is végezni. Nulla forint díjazás után az adó mértéke is nulla! Ehhez elég a megbízási szerződésben a díjazás mértékét nulla forintra módosítani!
     
  2. Ha munkaviszonyban végzi az ügyvezetést, akkor a munkaszerződésben leírt munkaidő határozza meg a munkabért és az adók mértékét. Ha ez napi 8 óra, akkor havonta minimum bruttó 161,000 Ft munkabér után kell fizetni. De a munkaszerződésben a munkaidő módosítható, akár heti 1 órára vagy kevesebbre. Heti 1 óránál ez a havi munkabér minimum bruttó 4,025 Ft és az erre eső összes adó és járulék már csak 2,113 Ft! Árnyalja a képet, hogy 2020.09.01-től a munkaviszonyban lévők minimum járulékalapja a minimálbér 30%-ánál nem lehet kevesebb. Előbbi példából kiindulva, heti 1 óránál az adó és járulék már 17,026 Ft.
     
  3. Ha máshol nem biztosított (pl. nincs 36 órás munkaviszonya, nem főállású társas vállalkozó más cégnél, nem főállású egyéni vállalkozó vagy nem nyugdíjas, …), akkor ennél a cégnél, mint főállású társas vállalkozó biztosított és legalább a minimálbér után meg kell fizetni a járulékokat, adókat, ami idén havi 124,518 Ft. Még ha nem is veszi fel a bért, így megtakarítva a személyi jövedelemadót, akkor is 100,368 Ft-t kell befizetni a költségvetésnek! Mit lehet tenni ebben az esetben? Véleményem szerint a társasági szerződést módosítani kell, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban lehessen ellátni, de vannak ügyvédek, akik szerint a tagok taggyűlés keretében eldönthetik, hogy a társasági szerződéssel ellentétben az ügyvezetést az ügyvezető munkaviszonyban lássa el! Ekkor nem kell a társasági szerződést módosítani! Ezt mindenki maga döntse el!