Egyszerűsített végelszámolás

2020-06-30 17:00

Egyszerűsített végelszámolás

Minden cég életében eljöhet az a pillanat, amikor jogutód nélkül befejezi működését. Ennek három módja van:
 

  1. Kényszertörlés, amikor a Cégbíróság rendeli el valamilyen szabálytalanság miatt.
  2. Felszámolás. Ebben az esetben fizetésképtelen a cég, a hitelezők kezdeményezik a cég megszűnését. Ez akár évekig is eltarthat!
  3. Végelszámolás. Ez a leggyakoribb mód, ahogy egy cég megszűnhet. Ilyenkor a tulajdonosok kezdeményezik a megszűnést és minden tartozás kifizetésre kerül! Ennek egyszerűsített formája az egyszerűsített végelszámolás.

Miért jó az egyszerűsített végelszámolás?

  1. Illetékmentes
  2. Nem kell hozzá ügyvéd
  3. Gyors, mivel 150 napon belül be kell fejezni
  4. Nem kell hozzá könyvvizsgáló

Mint látható, ez pénztárcabarát megoldás! Elég gond az is, hogy meg kell szüntetni egy céget, de még egy vagyonba is kerüljön?

Mit kell csinálni, ha ezt a megszűnési formát választjuk?

Természetesen beszéljünk könyvelőnkkel! Ő tudja, megvannak-e a feltételei az egyszerűsített végelszámolásnak. Ha nem vállalja, mert nem ért hozzá, nem csinált még ilyet, keressünk egy ebben járatos könyvelőt! De nem csak ezért kell könyvelővel beszélni! Ha van nyereségünk, nem mindegy, milyen adóval vesszük ki! Egy gyakorlott könyvelő meg tudja mondani, milyen megoldással járunk jól. Végül, a legnyomósabb ok, - igaz ügyvéd nem kell -, de a megszűnéshez szükséges bevallásokat, mérlegeket a könyvelő készíti el! Tehát itt az ügyvéd munkáját is a könyvelő végzi!

Ki lesz a végelszámoló? Egyáltalán ki ő, mi a dolga?

A végelszámoló az az ember, aki a végelszámolás egészét felügyeli, irányítja. Ez idő alatt az ügyvezetés minden feladatát ellátja, mivel a régi ügyvezető, ügyvezetők megbízása a végelszámolás kezdetén megszűnik. A felelőssége korlátlan, teljes anyagi felelősséggel felel a cég vagyonáért, a végelszámolás menetéért. Ezért is fontos a gyakorlott, tapasztalt könyvelő, aki segít a döntéseiben, időben elkészíti és beadja a bevallásokat, adatszolgáltatásokat! Egyszerűsített végelszámolás esetén a végelszámoló csak a cég régi ügyvezetője lehet!

Ha mégis úgy gondolod, hogy jelenleg nincs szükséged a cégre, de nem akarod megszűntetni, mert sokba kerül egy új alapítása, olvasd el a „Lehet-e szüneteltetni egy céget?” című írásomat!