Vállalkozás indítása

2020-07-27 12:00

Amikor eszünkbe jut egy jó ötlet vállalkozás indítására, akkor a következő lépés annak megvalósítása. De hogyan kezdjünk hozzá? 
Azt tudjuk, vállalkoznunk kell, hogy ötletünkből pénz legyen. De milyen vállalkozási, adózási formában? Jobb esetben környezetünktől kérünk tanácsot, vagy rákeresünk az interneten. De legtöbbször az első út az ügyvédhez vezet. Ez nagy hiba! Egy ügyvéd nem könyvelő! Cégalapításkor legalább azt meg kell mondani, milyen céget szeretnénk alapítani. Az sem biztos, hogy szüksége van ügyvédre. Mert lehet, hogy jobb lenne az egyéni vállalkozás. Hát ezért gondolom azt, hogy az első út egy könyvelőhöz vezessen! A legtöbb könyvelő - hozzám hasonlóan - ingyen szokott tanácsot adni! Bátran forduljunk hozzájuk már a kezdeteknél.
 
Ha könyvelőhöz fordulunk, mit is kérdezzünk tőle?
  1. Az első megválaszolandó kérdés, egyéni vállalkozó legyek vagy céget alapítsak? Ezt egy könyvelő rutinból tudja, mi a jó a vállalkozónak, hiszen sok céget könyvel, nagy benne a tapasztalata. Ha elmondjuk, mi az elképzelésünk, biztos tud segíteni. Egy cég alapítása legalább 100 eFt az illetékkel és az ügyvédi díjjal együtt, ráadásul a jegyzett tőkét is be kell fizetni, ami egy Kft-nél minimum 3 millió Ft. Érdemes ezt jól megfontolni, ne dobjunk ki már az elején feleslegesen pénzt!
  2. Ha tudom, milyen formában vállalkozom, akkor ki kell választani azt az adózási típust, ahol a legkevesebb adót kell fizetnem! Hát ebben csak egy könyvelő segíthet! Választani alapításkor kell, változtatni meg sokszor csak az év végén, a következő évre lehet. Egy rossz döntés sok plusz adóba kerülhet, pont a vállalkozás elején, amikor minden fillérre szükség van.
  3. Ha céget alapítok, akkor tudnom kell, mennyi legyen a jegyzett tőke. Ez az indulás miatti költségek fedezésére szolgál, hogy ne kelljen már az elején tagi kölcsönt vagy hitelt felvenni!
  4. Általában az emberek tudják, ki lesz a cégben az ügyvezető, de azt nem, hogy milyen jogviszonyban. A törvény csak két lehetőség enged: a megbízási szerződést és a munkaviszonyt. A megbízási jogviszonyban lehet nulla forint a díjazás, a munkaviszonyban azonban nem. A körülmények megbeszélése után, ennek eldöntésében szintén könyvelő tud segíteni. Ha rosszul döntöttünk, akkor társasági szerződés módosításával lehet ezt kijavítani, ami szintén 100 eFt-nál kezdődik. 
  5. Utolsó pont a pótbefizetés. Ez csak Kft-nél kell, amikor veszteséges. Ha két egymást követő évben a saját tőke a jegyzett tőke összegét nem éri el, akkor a törvény szerint a Cégbíróság felszólítja a céget, hogy vagy pótbefizetéssel pótolja ki a hiányzó összeget, vagy alakuljon át! Sajnos az ügyvédi gyakorlat általában az, hogy a társasági szerződésben nem engedélyezik a pótbefizetést. Ilyenkor ügyvédhez kell fordulni, vagy azért, hogy átalakuljon a Kft. Bt-vé, vagy azért, hogy engedélyezzék a pótbefizetést. De ha ez a lehetőség már az elején benne van a társasági szerződésben, akkor a könyvelő által megadott összeget kell csak a cég rendelkezésére bocsátani, nem kell ügyvédhez fordulni. 
Összefoglalva: még a vállalkozás elindítása előtt érdemes egy könyvelővel kikalkulálni a várható bevételt, a nyereséget és ki lehet választani az ehhez szükséges vállalkozás típusát és adózási formáját!