Mindig gond a vendéglátóhelyeken, hogyan kell adózni a számla végösszegét meghaladó plusz összeg esetén, amit a vendégtől kapnak. Van, amikor adómentes, de nem mindig. Az adókötelezettség attól függ, hogyan kezelik ezt az összeget.
Két formája van a számla felletti összegnek:
A kettő közötti az a különbség, hogy felszámolják a szolgáltatók (felszolgálási díj) vagy önszántukból adják a vendégek (borravaló).
I. Felszolgálási díj:
Általában a fogyasztás 10-15%-a. Felső érték már nincs törvényileg meghatározva, 2009-ben eltörölték, azonban ennek mértékét az árjegyzéken fel kell tüntetni és le kell számlázni! Hó végén, megállapodás alapján, adókkal csökkentett összegét a dolgozók között szét kell osztani.
Adózása:
Számviteli szempontból a felszolgálási díj a vállalkozás nettó árbevételének részét képezi.
II. Borravaló:
A Munka törvénykönyve tiltja, hogy a munkáltató beleegyezése nélkül a dolgozó harmadik személytől pénzt fogadhasson el. Ezért borravalóhoz csak munkáltatói beleegyezés esetén lehet hozzájutni!
A pénz kezelésének, elszámolásának módja alapján több fajta adózása lehetséges, így nem árt erre fokozottan figyelni.
Fajtái:
Látható, hogy nem mindegy, hogyan kezelik a borravalót, mert csak egy esetben nem kell adót és járulékot fizetni utána. Minden más esetben munkabérként kell kezelni, különbség ezeknél csak az, hogy a munkáltatónál bevétel lesz vagy sem.
Lehetőség van a két forma együttes alkalmazására, tehát a felszolgálási díj mellett a vendég fizethet borravalót is, de csak akkor, ha a munkáltató nem tiltja! Adózásuk a fentiek alapján történik, külön vizsgálva a felszolgálási díjat, külön a borravalót.