Felszolgálási díj és a borravaló adózása

2020-10-01 22:00

Mindig gond a vendéglátóhelyeken, hogyan kell adózni a számla végösszegét meghaladó plusz összeg esetén, amit a vendégtől kapnak. Van, amikor adómentes, de nem mindig. Az adókötelezettség attól függ, hogyan kezelik ezt az összeget.

Két formája van a számla felletti összegnek:

  • felszolgálási díj (más néven szervizdíj)
  • borravaló

A kettő közötti az a különbség, hogy felszámolják a szolgáltatók (felszolgálási díj) vagy önszántukból adják a vendégek (borravaló).

 

I. Felszolgálási díj:

Általában a fogyasztás 10-15%-a. Felső érték már nincs törvényileg meghatározva, 2009-ben eltörölték, azonban ennek mértékét az árjegyzéken fel kell tüntetni és le kell számlázni! Hó végén, megállapodás alapján, adókkal csökkentett összegét a dolgozók között szét kell osztani.

Adózása:

  • ÁFA: a fogyasztott étel vagy ital mértékének megfelelő adókulcs (2007. évi CXXVII. törvény 70. § 1. bekezdés b. pontja) alapján kell felszámolni.
  • Személyi jövedelemadó: nem kell fizetni, adómentes bevétel (1995. évi CXVII. törvény 1. sz. melléklet 4. 21. pontja), az év végi bevallásban sem kell feltüntetni.
  • TB járulék: 18,5% tb járulékot kell levonni a kapott összegből (2019. CXXII. törvény 27. § 1. bekezdés a. pontja).
  • Szociális hozzájárulás és szakképzési hozzájárulás: nem kell fizetni ((2019. CXXII. törvény 27. § 1. bekezdés a. pontja).

Számviteli szempontból a felszolgálási díj a vállalkozás nettó árbevételének részét képezi.

 

II. Borravaló:

A Munka törvénykönyve tiltja, hogy a munkáltató beleegyezése nélkül a dolgozó harmadik személytől pénzt fogadhasson el. Ezért borravalóhoz csak munkáltatói beleegyezés esetén lehet hozzájutni!
A pénz kezelésének, elszámolásának módja alapján több fajta adózása lehetséges, így nem árt erre fokozottan figyelni.

Fajtái:

  • Felszolgálónak készpénzben fizeti a vendég. Dolgozónak adó- és járulékmentes bevétel (1995. évi CXVII. törvény 1. sz. melléklet 4. 21. pontja), foglalkoztató sem fizet utána semmilyen adót. 2020.06.30-ig 15% nyugdíjjárulékot kellett levonni, de ez 2020.07.01-től megszűnt.
  • Elkülönítve (pl. dobozban), készpénzben gyűjtik, amit a munkáltató oszt szét. Az így kapott összeget munkabérnek kell tekinteni és ennek megfelelően kell adózni!
  • Ha beütik a pénztárgépbe egyéb bevételként, akkor munkáltatónak bevétel lesz, a kiosztott összeg bérként adózik.
  • Bankkártyával fizetett borravalónál, ha a számla végösszegénél többet fizetnek, de egy pénzügyi tranzakción belül, akkor a pénztárgépbe egyéb bevételként szerepel, munkáltatónak bevétele lesz és munkabérként adózik.
  • Bankkártyával fizetik a borravalót, de külön tételként lesz utalva. Ebben az esetben szintén munkabérként adózik, de a munkáltatónál nem lesz bevétel.

 

Látható, hogy nem mindegy, hogyan kezelik a borravalót, mert csak egy esetben nem kell adót és járulékot fizetni utána. Minden más esetben munkabérként kell kezelni, különbség ezeknél csak az, hogy a munkáltatónál bevétel lesz vagy sem.

Lehetőség van a két forma együttes alkalmazására, tehát a felszolgálási díj mellett a vendég fizethet borravalót is, de csak akkor, ha a munkáltató nem tiltja! Adózásuk a fentiek alapján történik, külön vizsgálva a felszolgálási díjat, külön a borravalót.