Visszaigényelhető a személygépkocsi ÁFÁ-ja?

2020-10-30 19:42

Minden vállalkozó szeretné, ha személygépkocsija ÁFÁ-ját vissza tudná igényelni. Természetesen itt nem az autókereskedőkre vagy bérbeadókra gondolok, mert ők minden gond nélkül meg tudják tenni, hanem azokra a vállalkozásokra, ahol az ügyvezető használja, természetesen vállalkozás céljára az autót, pl. tárgyalni megy vele.

A személygépkocsi ÁFÁ-ját az ÁFA törvény 124. § 1/d. pontja alapján nem lehet levonni, kivéve a halottszállítót és a taxit. De a 124. § 4/b. pontja alapján a személygépkocsi bérleti díj 50%-ának ÁFÁ-ja levonható. Pontosabban a törvény úgy fogalmaz, hogy a bérleti díj 50%-ának ÁFA tartalma nem vonható le, tehát a másik 50%-a ellenben igen. Ebben az esetben a NAV vélelmez egy 50%-os céges használatot, amit az adózónak nem kell bizonyítania. Ha azonban több mint 50%-ot szeretne visszaigényelni, akkor ahhoz útnyilvántartásra van szükség. Ennek vezetésével lehet igazolni a céges és a magánhasználat arányát, így ilyen arányban igényelhető vissza az ÁFA. Azonban arra vigyázni kell, hogy ha a céges használat 50%-nál kevesebb, akkor a tényleges használat arányában lehet levonni az ÁFÁ-t, az 50%-ot ennél a választásnál már nem alkalmazhatja, mivel adóévenként csak egyik módszer alkalmazható. Tehát vagy az útnyilvántartással bizonyított céges használat aránya vagy az 50%.

Mi tekinthető bérlésnek? Ennek tisztázásához először nézzük meg, milyen finanszírozási formák vannak személygépkocsi esetében:

Lízing. Ez egy olyan finanszírozás, amikor a lízingbe adó megveszi a lízingbe vevő által kiválasztott autót, majd átadja a lízingbe vevőnek használatra. Tulajdonképpen hitelt nyújt, de nem pénzt ad hitelként, hanem személygépkocsit. Ennek két fajtája ismert, a nyíltvégű (opciós) és a zártvégű lízing. A kettő közötti különbség az, hogy a zártvégű lízingnél a futamidő végén biztos megszerzi a gépkocsi tulajdonjogát a lízingbe vevő, míg a nyíltvégű lízing esetében csak a vevőt jelölheti meg. Az első részlet általában a személygépkocsi ÁFA összegével megegyező összeg, majd egyenlő mértékű a lízingdíj a futamidő alatt, a legvégén meg ki kell fizetni a maradványértéket, de csak a zártvégű lízingnél. Fontos, hogy a lízingszerződést nem a megnevezése, hanem tartalma alapján zártvégű vagy nyíltvégű lízing.

Hitel. Egyszerű pénzügyi hitel, a bank a vételár egy részére hitelt ad, amit havonta törlesztünk.

A tulajdonjogot is megszerzi a vevő az adásvétellel egyidőben.

Tartós bérlet (operatív lízing). Ez hasonló a nyíltvégű lízinghez, itt is fix futamidő van. A futamidő hossza a bérlő és a bérbeadó megállapodásától függ. Előnye, hogy nincs nagy összegű kezdő részlet és maradványérték. Természetesen a személygépkocsi mindvégig a bérbeadó tulajdonában van.

Bérlésnél egyértelmű, hogy az ÁFA tartalmának 50%-a levonható, hiszen a z ÁFA törvény szó szerint említi, a hitelnél meg nem lehet, mivel ott a tulajdonjog egyből átszáll a vevőre és erre is pontosan utal az ÁFA törvény. De mi a helyzet a lízinggel?

A zártvégű lízing esetében nem lehet visszaigényelni az ÁFÁ-t, mert a végén a maradványérték kifizetésével a lízingbe vevő megszerzi a személygépkocsi tulajdonjogát. Ez a lízing szerződésbe bele van írva. Ellenben nyíltvégű lízing esetében visszaigényelhető az ÁFA, csak a maradványérték ÁFA tartalmának 50%-a nem vonható le, hiszen az végül is egy adásvétel. Már ha a cég maga veszi meg.

Végül fontos megjegyezni, hogy az ÁFA levonás egyik, ha nem a legfontosabb feltétele, hogy a személygépkocsit adóköteles (ÁFÁ-s) tevékenységhez használják. Tehát a tevékenység – amihez a személygépkocsit használják - számlázása esetén ÁFÁ-t számoljon fel a cég!